Találd meg a saját utad!

Változások szárnyán

Kell vagy csak kellene? - Mennyire vagy eltökélt a változásban?

2017. január 25. - Szülőként az Élet

beautiful-girl-2003647_1280.jpg

Te is azok közé tartozol, akik tudják, mit szeretnének, tervük is van a megvalósításra, aztán végül mégsem teszik meg a szükséges lépéseket? Hiányzik az eltökéltséged és inkább feladod?

A következőkben szeretném megmutatni Neked, hogyan segíthetek életvezetési tanácsadóként abban, hogy egy ilyen helyzetben megszülessen a tényleges elköteleződésed a céljaid megvalósítása érdekében.

Először is pontosan tudnod kell, hogy miért szeretnéd a változást és mit nyersz majd azzal, ha megvalósítod a célod. Ezt követően meghatározod az elköteleződésed mértékét egy 1-től 10-ig tartó skálán. Tapasztalatom szerint az eredmény ilyenkor legtöbbször nem éri el a 9 vagy 10-es értéket.

De Te, mint ügyfél mit szólnál ahhoz, ha tanácsadóként 10-ből én is mindössze 7-es értéket adnék bele a közös munkába? Meglehetősen provokatív a kérdés, de általában meghozza az áttörést:)

Az együttes munkafolyamat ugyanis a közös erőfeszítésről szól, ahol sem a tanácsadó, sem az ügyfél nem lehet jelen félszívvel.

Ha az elköteleződés mértéke ugyanis nem éri el a 9 vagy 10-es értéket, nem érdemes belevágni a folyamatba, a változás ugyanis egyszerűen nem fog megtörténni. Az kevés, ha csupán azt mondod:

  • változnom kellene,
  • fogynom kellene,
  • több időt kellene eltöltenem a gyerekeimmel, stb.

A siker első lépése az, ha a „kellene” szót már képes vagy lecserélni a „kell” kifejezésre.

Életvezetési tanácsadóként tehát már a kezdet kezdetén arra fókuszálok, hogy kibillentselek a régi, részleges elköteleződésedből és segítselek reális, kézzelfogható motivációs indokokat találni annak érdekében, hogy letisztuljon benned, miért is akarjod a változást és mit nyersz majd a változással.

Csak ezt követően van értelme belemenni az adott helyzet feltérképezésében, a célok és az akciótervek megbeszélésébe és elkezdeni a valós együttműködési folyamatot.

Mit gondolsz, most, ebben a pillanatban, Te hányas értéket adnál magadnak az változás iránti elköteleződésedre?

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasokszarnyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7012151037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.