Találd meg a saját utad!

Változások szárnyán

Vedd kezedbe az életed irányítását!

2017. január 20. - Szülőként az Élet

courage-2050840_1280.jpg

Vannak emberek, akik viszonylag könnyen alkalmazkodnak új helyzetekhez. Mások ezzel szemben kézzel-lábbal hadakoznak a változások ellen. Csak akkor változtatnak valamin, ha már nincs más lehetőségük, és ha az élet már kikényszeríti belőlük a változást. Ha például komolyan megbetegednek. Vagy ha elveszítik a munkájukat.

Te melyik csoporthoz tartozol? Gyorsan alkalmazkodsz, ha ezt igényli az élet? Vagy általában alaposan megszenvedteted magad, mielőtt valóban teszel valamit?

Az egyértelmű, hogy a saját életünkben megváltoztatni valamit nem mindig egyszerű. És még nehezebb, ha mi magunknak kell változnunk. De szerencsére mi emberek rendelkezünk ezzel a képességgel. Ettől vagyunk emberek. Képesek vagyunk alkalmazkodni a változó élethelyzetekhez és meg tudunk változtatni bármit, ha ez szükségessé válik.

Darwin is megfogalmazta, hogy hosszú távon azok a legéletképesebb egyedek/fajok, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz. És mi emberek alkalmazkodtunk, tehát nyilvánvalóan képesek vagyunk változni. Ezen képességünket azonban túlságosan ritkán használjuk!

Mit gondolsz, ki érzi magát sokkal aktívabbnak, erősebbnek, cselekvőképesebbnek az életben?

 • Az, aki csak akkor változtat meg valamit, ha már nincs más lehetősége, tehát csak a külső hatások által kiváltott helyzetekre reagál?
 • Vagy az, aki a változásokat magától indítja el, ha eljön az ideje. Aki például magától vált munkahelyet, ha elégedetlen. Vagy aki lezár egy kapcsolatot, ha az már nem ad újat neki. Vagy aki lehetőségeket és megoldásokat keres kifogások helyett, hogy miért is nem tud változtatni.

Nos, szerinted ki az erősebb? 

Azt hiszem a válasz egyértelmű. Természetesen az, aki magától aktívan lép és ezáltal átélheti azt a csodálatos érzést, hogy kezébe vette az életének az irányítását és élete a saját döntéseinek eredményeként formálódik. Így már azt az életet élheti, amelyet magának teremtett meg. 

Miért választják mégis olyan kevesen ezt az utat? Miért keresik olyan kevesen a változást? 

Talán mert a biztonság érzése fontosabb a számukra, mint az önmeghatározás és a saját életünk feletti hatalom érzése. Vagy talán mert a legtöbb ember nem képes arra, hogy a félelmeinek ellenálljon vagy föléemelkedjen. 

Mert a változás bizonytalanságot és bátortalanságot hoz magával. Aki valamit megváltoztat, nem lehet biztos abban, hogy a változtatás után valóban jobb lesz a helyzete. A bizonytalansággal tudni kell szembenézni. Ilyen helyzetekben van csak nagy szükségünk a reményre és a hitre. Az életünkbe és önmagunkba vetett bizalmunkra, és hogy képesek vagyunk úrrá lenni mindazon, ami ezután következik.

Ha manapság sikeresek szeretnénk lenni, akkor sokat segít, ha pozitívan állunk a változásokhoz. Az is segít, ha nyitottak és képesek vagyunk arra, hogy változzunk, tanuljunk, azokon a területeken, ahol ez szükséges.  

Mire van szükségünk ahhoz, hogy önmagunkat meghatározva legyünk nyitottak a változásokra? A következő ötletek talán segítséget nyújtanak ebben:

 • Hozz meg egy határozott döntést. Egy olyan döntést, amellyel a jövőben a sorsodat a kezedbe veheted. Egy olyan döntést, amellyel aktívan és önmagad meghatározva abba az irányba indulhatsz el, amerre haladni szeretnél. Segít, ha egy ilyen döntést valamiféle rituáléval erősítesz meg és beszélsz róla másoknak is, hogy a döntésednek még inkább erőt adj. 
 • Nézz szembe a félelmeiddel és emelkedj feléjük, anélkül, hogy el akarnád kerülni. A félelmek csak akkor korlátoznak, ha engeded, hogy hatalmuk legyen feletted. Fontos, hogy módszereket tanulj meg annak érdekében, hogy jobban megismerd a saját érzéseidet.
 • Cselekedj a félelmeid ellenére. Ezt nevezik bátorságnak: Cselekedni akkor is, ha belül reszket az ember. Gyakorold rendszeresen, kis lépésekben a félelem legyőzését.
 • Keress a környezetedben olyan embereket, akik szintén úgy döntöttek, hogy az önmeghatározás néha fáradságos, de egyben felszabadító útjára lépnek. Közösen könnyebb. 

A változásra nyitottaknak nem feltétlenül egyszerűbb az életük. És nem is kényelmesebb.

De az lenne a célunk, hogy életünk végén ezt a kérdést tehessük fel: Legalább egyszerű és kényelmes volt?

Én személy szerint az életem végén inkább a következőket mondanám:

 • Valóban éltem.
 • Magam alakítottam az életem.
 • A legjobbat hoztam ki a rendelkezésre álló időmből.
 • Képes voltam a változásra.
 • és ez csodás volt:)

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasokszarnyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9612131191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.